Διοικητικό Συμβούλιο

Χριστόφορος Σ. Κωτούλας

Πρόεδρος

Ο Χριστόφορος Κωτούλας γεννήθηκε το 1967 στην Καρδίτσα. Αφού αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο, εισήχθη στην Στρατιωτική Ιατρική το 1984 με Πανελλήνιες εξετάσεις.

Μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονικής με βαθμό «πολύ καλά» και την ονομασία του σε ανθυπολοχαγό του Ελληνικού Στρατού, το 1990, υπηρέτησε στις Δυνάμεις των Ελλήνων Πεζοναυτών.

Από το 1994 μέχρι το 2001 ειδικεύθηκε στην Καρδιο-Θωρακοχειρουργική στα Νοσοκομεία «Ο Ευαγγελισμός» και «Η Σωτηρία». Κατά την ειδίκευσή του στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» εκτέλεσε τον μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων που είχε εκτελέσει ποτέ σε ειδίκευση ιατρός.

Για τρία χρόνια εργάστηκε ως Επιμελητής της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Από το 2004 μέχρι το 2006 εξειδικεύθηκε στο Βασιλικό Θεραπευτήριο του Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας (MRI – Manchester Heart Centre) στην Καρδιοχειρουργική.

Συγχρόνως, αρίστευσε τόσο στις ευρωπαϊκές εξετάσεις της ειδικότητάς του, το 2005, αποκτώντας τον τίτλο του FETCS, όσο και στην διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, το 2006. Το 2008 απέκτησε τον τίτλο του FCCP, δηλαδή του στελέχους του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών Θώρακος, μετά από αυστηρή κρίση από το Κολέγιο.

Έχει συγγράψει τριψήφιο αριθμό ιατρικών μελετών σε ιατρικά περιοδικά, με τουλάχιστον 55 από αυτές να είναι δημοσιευμένες σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει πάνω από 250 εργασίες σε διεθνή και  ελληνικά συνέδρια. Έχει βραβευθεί από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς και Αγγείων για την διδακτορική του διατριβή, από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία και από την Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (δις), αλλά και την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 2007, εργάσθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο ΝΙΜΤΣ με τον βαθμό του Αρχιάτρου, ενώ συγχρόνως  εκτελούσε πλήθος καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, by-pass, βαλβίδων και ανευρυσμάτων αορτής κυρίως στο «Ιασώ» General Hospital, αλλά και στην Κεντρική Κλινική Αθηνών και στη Mediterraneo Hospital.

Το 2009, εκτέλεσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θωρακοσκοπικές επεμβάσεις καρδιακής κατάλυσης για κολπική μαρμαρυγή.

Το 2011, συμμετείχε εθελοντικά στην αποστολή της διεθνούς ιατρικής οργάνωσης “Coeurs Pour Tous (Hearts For All)” στο Μαυρίκιο, όπου και εκτέλεσε μεγάλο αριθμό καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα και μηδενική θνητότητα.

Σε σύντομο διάστημα 4 μηνών δημιούργησε εκ βάθρων το Διακλαδικό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων στο 401 ΓΣΝΑ, το οποίο διηύθυνε από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2014.

Το 2014 αποφοίτησε από το διακρατικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ενδαγγειακές τεχνικές» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι κάτοχος των προγραμμάτων PhTLS, BLS, ALS, ATLS και CALS.

Από το 2014 μέχρι το 2017 συνεργάσθηκε με το «Ερρίκος Ντυνάν» Hospital Center, ως εξωτερικός συνεργάτης. Από τον Ιούλιο του 2017 ξεκίνησε πάλι την συνεργασία του με το Metropolitan General – πρώην Ιασώ General Hospital με τη δημιουργία Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, της οποίας προΐσταται.

 

Είναι διαπιστευμένος στη χρήση νέας τεχνολογίας αυτοεκπτυσσόμενων αορτικών βαλβίδων.

 

To 2019, εκπαιδεύτηκε στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών, στην διακαθετηριακή αντιμετώπιση δομικών καρδιοπαθειών – TAVI, σύγκλειση PFO – ASD, Mitra clip.

Από το 2015 μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο 401 ΓΣΝΑ.

Για τη διετία 2016-2017, ήταν πρόεδρος της Καρδιοχειρουργικής Ομάδας Εργασίας στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.